Organisatie NoaberMuziek aan het woord

Muziek verbindt!

Na het succes van Muziek bij de Buren, dat in december 2018 plaatsvond, stond de projectgroep in Haaksbergen te popelen om editie 2019 te gaan organiseren. Door overmacht was het voor de landelijke organisatie niet haalbaar het festival in december te laten plaatsvinden. Al snel was duidelijk dat het festival in Haaksbergen door moest gaan! De Stichting NoaberMuziek werd opgericht, zodat het festival in eigen beheer kon worden georganiseerd. Aan de al eerder geprikte datum werd vastgehouden: zondag 8 december. De zeven enthousiaste toppers werkten keihard, naast werk en gezin, om het festival neer te zetten. Zes dames èn Ronnie, met allemaal een enorme passie voor muziek, klaarden de klus. Wat was het leuk en wat hebben we een plezier gehad bij de organisatie! 

De huiskamerconcerten vinden plaats bij Haaksbergenaren thuis; zij stellen met liefde hun deuren open en alle concerten zijn gratis toegankelijk. Het aanbod is gericht op een brede doelgroep: van jong tot oud, met muziek in allerlei genres. De muzikanten variëren van amateurs tot professionals, van door de wol geverfd tot aanstormend talent. Dit jaar doen voor het eerst ook een paar heel bijzondere locaties mee, waar ter plekke een huiskamer wordt gecreëerd. Veel van de locaties zijn ook voor rolstoelers geschikt. Informatie is te vinden op deze website en op Facebook @NoaberMuziek.

We trappen 8 december officieel af om 12:00 uur bij Café De Oude Molen aan de Fazantstraat.
Na het openingsconcert kun je met de festivalkrant onder de arm of op je telefoon kiezen waar je wilt gaan luisteren. Ga op zoek naar de gele vlaggetjes! Ieder kwartier begint er op een aantal locaties een concert. Vanaf 18:00 uur is er een (uiteraard gratis) slotconcert – NoaProat – bij Kulturhus Haaksbergen in de Oude Gymzaal. En voor wie tussendoor of daarna nog lekker wil eten: een aantal horecaondernemers in het centrum sluit ook dit jaar weer aan met speciale acties en een NoaberMenu. Kijk hiervoor op pagina 15 in de krant.

Laat ons vooral weten wat je ervan vindt, zodat we volgend jaar nog beter kunnen inspelen op jullie wensen. En als je ons initiatief waardeert: in iedere huiskamer en op iedere locatie staat een vogelhuisje waar een vrije gift in past. Een gift (alle beetjes helpen) is natuurlijk voor NoaberMuziek in Haaksbergen, zodat we ook volgend jaar en de jaren daarna dit festival kunnen organiseren.

En SPONSORS, heel erg bedankt! Zonder jullie hadden we het niet kunnen organiseren zoals we dat nu hebben gedaan: over NoaberSchap gesproken!

Het NoaberTeam wenst iedereen een geweldige muzikale middag op zondag 8 december:

Tanja Lammers (Coördinator)
Alice Hartgers
Anita ter Braak
Charlotte Wegdam
Gerdie Freriksen
Ronnie ten Vregelaar
Violette Vis-Jonkers

Wethouder cultuur aan het woord

Elk mens heeft baat bij muziek

Wethouder Cultuur Antoon Peppelman

“Elk mens heeft baat bij muziek!”
NoaberMuziek is een initiatief dat de gemeente van harte ondersteunt. Wethouder Cultuur Antoon Peppelman gaat er dan ook zeker zelf een kijkje nemen. “Geweldig dat Haaksbergen ook dit jaar een mooi huiskamerfestival mag beleven. Dankzij de Stichting NoaberMuziek gaat het gelukkig tóch weer lukken om veel inwoners laagdrempelig van muziek te laten genieten. Want elk mens heeft baat bij muziek!”

Na het succes van Muziek bij de buren vorig jaar, bleek dat de landelijke organisatie het in 2019 niet voor elkaar ging krijgen. Wethouder Peppelman zag tevreden dat een aantal Haaksbergenaren met NoaberMuziek een eigen stichting oprichtte om dit jaar tóch een huiskamerfestival te kunnen organiseren. “Tekenend voor Haaksbergen”, vindt Peppelman. “We zijn hier goed in samen de schouders eronder zetten. En dus vindt er op zondag 8 december met NoaberMuziek wederom een muziekfestival plaats in tal van Haaksbergse huiskamers.”

“Muziek doet iets met ons”, aldus de wethouder. “Muziek vertelt een verhaal en roept emoties op. Je wordt er vaak blij van of juist verdrietig. Of je voelt je er sterker door in moeilijke tijden. Elk mens heeft baat bij muziek. Hoe mooi is het dan om thuis, bij buren, bij familie of zelfs bij totaal onbekenden te mogen komen luisteren naar muziek? Een fraai voorbeeld van Twentse gastvrijheid. Het mooie aan NoaberMuziek is dat mensen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met allerlei soorten muziek. Een prachtig evenement waar Haaksbergen trots op mag zijn.”

Huiskamereigenaar

We laten ons graag verrassen

Marjon Kok

Soms kom ik haar tegen en dan zwaaien we even. Terwijl zangeres Maaike er op de dag van Muziek bij de Buren niet eens bij was. Die ochtend een paniek-appje van gitarist Ruud. ‘Tegenvaller: een van de zangeressen is ziek (degene met wie ik op de matchavond heb gespeeld). De andere gaat nu kijken wat zij kan overnemen.’ Die andere was Claudia; de band On-Track. En zo stond er zondagmiddag 9 december 2018 geen band van zeven, maar zes ‘koppen’ in onze woonkamer. 

Dat wij werden gekoppeld aan deze coverband was puur toeval. ,,Hebben jullie een voorkeur?”, vroeg de dame van de organisatie toen ze in oktober ons huis kwam inspecteren. Nou, nee, alles is welkom. We hadden maar één wens en dat was dat we niet met meubels hoefden te sjouwen. Leuk aan dit minifestival is immers ook dat het publiek de gelegenheid heeft eens in Haaksbergse woonkamers te kijken waar je normaal gesproken niet snel komt.

On Track bleek een schot in de roos. Aardige jongens, een superzangeres. Een zangeres die behoorlijk zenuwachtig binnenkwam overigens. Nog nooit had Claudia er alleen voor gestaan. Zou ze het wel kunnen? Zou haar stem wel bij de liedjes passen die normaal gesproken door Maaike werden gezongen? Vlak voor de eerste ronde zette ik het koffie-apparaat aan. Thermosflessen vullen en opnieuw zetten. Niet te veel, want wie zou er nou bij ons willen kijken? De hele straat dus! Een kwartier voor aanvang ging de poort open. Tientallen mensen schoven aan, allemaal bekenden. Koffie? Graag! Snel bijzetten.

De tweede ronde nog meer volk. En grappig: van dit publiek kenden we bijna niemand. Geen koffie dit keer, maar wijn, bier of fris en nootjes op de statafels. Voor sommige mensen was deze Hoksebargse hartelijkheid reden om wat extra’s in de collectebus te stoppen.

Tussen de speelrondes lunchen met de band en kletsen aan de keukentafel. Vakantietips en: hé, jouw kinderen zijn net zo oud als die van ons. De laatste ronde in de schemer. Iets minder druk, maar heel intiem. Een verzoeknummer van onze kant: The Joker van Kat Eaton. Het leek wel of het speciaal voor Claudia was geschreven. Ze was dolblij met het compliment. Zie: ze kon het ook alleen! Daarna: afbreken en inpakken. Op naar de afterparty.

De volgende dag weer een appje van bassist Ruud: ‘We hebben een top-middag gehad. Ook omdat we ons erg welkom voelden en jullie een gezellige sfeer weten neer te zetten. Gek eigenlijk dat we elkaar nu opeens niet meer zullen zien. Maar wie weet…’

Wie weet, inderdaad. Want wij doen weer mee met NoaberMuziek en op de vraag of we voorkeuren hebben: We laten ons graag verrassen.